Martina Sartoni

Emailmartina.sartoni@phd.unipi.it

Supervisore dottorato: Prof.ssa Alessandra Guidi

Supervisore esterno: Prof. Pieternel Luning, Wageningen University and Research (WUR), Prof. Maria Carmela Annosi, Wageningen University and Research (WUR).

Titolo Progetto: Digitalizzazione e uso dell’IT nei sistemi di gestione della sicurezza alimentare per filiere alimentari più sostenibili.

Abstract: Negli ultimi anni, il mondo industriale è stato colpito da un’ennesima rivoluzione, la quarta. Attraverso una combinazione di automazione, digitalizzazione, e connessione essa sta cambiando il paradigma industriale. In questo senso, al fine di essere produttivo, sostenibile e mantenere la competitività sul mercato, il settore alimentare deve mettere in atto strategie mirate ad affrontare e superare queste criticità. Le tecnologie digitali sono ampiamente adottate per supportare i sistemi di produzione e gestione per la produzione, il controllo e la distribuzione di alimenti, e sono note come “Food Tech”. La digitalizzazione può essere utilizzata a supporto della food safety tramite sistemi digitali e integrati per  l’implementazione ed il mantenimento di piani di autocontrollo o di sistemi di gestione della sicurezza alimentare(SGSA).I sistemi digitalizzati possono supportare anche i sistemi di qualità o di certificazione, migliorare la condivisione dei dati e lo svolgimento delle attività legate alla sicurezza alimentare, all’interno dell’azienda in un’ottica paperless. Il progetto di dottorato dottorato mira a identificare le opportunità ma anche i vincoli dell’introduzione della digitalizzazione nei sistemi di gestione della sicurezza alimentare (FSMS), con un focus sulle attività correlate al programma dei prerequisiti ( PRP) e delle attività legate all’HACCP.

Project Title: Digitalisation in food safety management system: smart technologies and food tech for sustainable food chains.

Abstract: In recent years, the industrial world has been hit by another revolution, the fourth. Through a techno-combination of digital transformation automation and connection, it is changing the paradigm of the manufacturing sector. In this sense, in order to be productive, sustainable, and maintain competitiveness on the market, the food sector must put in place strategies aimed at addressing and overcoming these challenges. Digital technologies are widely adopted to support the manufacturing and managing systems for the production, control, and distribution of food, otherwise known as “Food Tech.” Digitalisation can be used for the development of digital and integrated systems to support the development and implementation of self-control plans or FSMS. Digitised management systems can also support quality systems and certification, and improve data sharing or task performance within food companies. However, limitations related to the introduction of digitalization in FSMS should be identified. The PhD research aims to identify the opportunities and constraints of introducing digitalization into food safety management systems (FSMS), with a focus on PRPs and HACCP-related activities.

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-4430-8598

Pubblicazioni:

  • Sartoni M, Moruzzo R, Riccioli F, Berni A, Guidi A. Evaluation of the impact of digitized first-party audit in a large retail company. (2023) Cogent Food & Agriculture (Submitted)
  • Marconi F, Sartoni M, Nuvoloni R, Torracca B, Gagliardi M, Zappalà G, Guidi A, Pedonese F. Food safety culture in food companies: evaluation of the perception of food safety culture in three Tuscan food companies. Ital J Food Safety. 2023 Mar. 8;12(1). DOI: 10.4081/ijfs.2023.11012.
  • Sartoni, M; Guidi, A (2020). Food Industry 4.0 and the challenges of food safety in Italy in Covid 19 pandemic era”; Austin Food Science – Volume 5 Issue 2 – 2020

Capitoli in libri:

  • Igiene dei processi alimentari, a cura di Pararella A, Schirona M, Visciano P (2023). “Digitalizzazione nella gestione della sicurezza alimentare”, Capitolo 9.2, Sartoni M, Guidi A. HOEPLI.
  • Igiene e Tecnologia degli alimenti, a cura di Colavita G (2023). “Information Tecnologies per l’igiene e la sicurezza degli alimenti” Sartoni M, Marconi F, Guidi A, Capitolo 6, LE POINT VETERINAIRE.

 Comunicazioni orali/ poster/congressi:

  • The use of gamification for food handlers’ training in a large–retail company: preliminary outcomes. Iseki Food Conference 2023, Parigi 5-7 luglio 2023. Poster Presentation. (accepted)
  • Indagine sulla percezione della cultura della sicurezza alimentare in tre aziende alimentari toscane, Marconi F., Sartoni M., Nuvoloni R., Torracca B., Gagliardi M., Zappalà G., Guidi A., Pedonese F. AIVI XXXI National Conference, Oral Contribution  22-24  sept  2022,Teramo.
  • BUZNET Erasmus+ Project, final conference “Agricultural and veterinary education in Uzbekistan, Recent Achievements and New Approaches”.
  • Chairman for session 3A “Food technology and food safety” and Oral Contributor “When Information technology meets food safety management”. 8th – 9th October 2021, Samarkand Institute of Veterinary medicine, Uzbekistan
  • Computerized management of food safety: evaluation and applicability in a micro-enterprise” , Oral Contribution “C23” Sartoni M., Polese C., Cianti L., Guidi A. AIVI XXX National Conference, Webinar live, 16.17, 23-24 Sept 2021
  • Application of information technology to auditing system, Oral contribution.  Sartoni M., Berni A. , Riccioli F., Moruzzo R, Guidi A. SISVET 2021, Webinar Live, AIVI, 23/24/25/26 June 2021
  • Application of digital system in food safety chain management in Uzbekistan: a preliminary evaluation. Sartoni, M; Hasanov, S; Cianti, L; Guidi, A (2020). TSUE Online Conference “Sustainable agricultural development and regional cooperation for inclusive growth in Central Asia”, October 20-22, 2020.
  • The use of gamification for food safety training in Ho.Re.Ca. Poster. Sartoni, Martina; Luca; Guidi, Alessandra. EUHOFA Congress, Kathmandu, Nepal 27 Nov – 1  Dic, 2019.