Contatti: andrea.gori@phd.unipi.it
Supervisori tesi: Prof.ssa Roberta Nuvoloni, Prof. Andrea Armani.
Titolo Progetto: L’export agroalimentare italiano: analisi, comunicazione e condivisione dei dati tra i vari attori pubblici ed i portatori di interesse per agevolare la gestione delle barriere sanitarie per l’accesso al mercato dei prodotti.
Abstract: L’esportazione dei prodotti agroalimentari costituisce un pilastro essenziale dell’economia italiana, rappresentando un’ opportunità di sviluppo per le aziende e contribuendo alla reputazione internazionale del Paese. Per esportare verso i Paesi terzi è necessario innanzitutto che i prodotti agroalimentari rispettino una serie di requisiti stabiliti dalle pertinenti normative europee inerenti la sicurezza e l’igiene degli alimenti e che non costituiscano un rischio per le popolazioni animali e vegetali del paese di destinazione. Inoltre, le imprese alimentari devono garantire il rispetto degli standard igienico-sanitari richiesti dalle autorità competenti dei Paesi Terzi. La responsabilità di verificare il rispetto di questi requisiti ricade sotto la giurisdizione dell’autorità competente, centrale, regionale e locale, che in Italia è rappresentata rispettivamente dal Ministero della Salute, dalle Regioni e dalle Autorità Competenti Locali (ACL). Il Ministero della Salute, tramite la Direzione generale dell’igiene e della sicurezza alimentare, si occupa dell’autorizzazione degli stabilimenti per l’esportazione, del coordinamento delle attività di certificazione, della gestione delle relazioni con le autorità straniere e della promozione degli accordi internazionali. Le Regioni invece agiscono da intermediari tra il Ministero e le ACL. A quest’ultime spetta infatti la verifica del rispetto, da parte delle aziende, degli standard igienico-sanitari previsti per l’esportazione. L’attestazione del loro rispetto avviene tramite la firma del certificato sanitario da parte del veterinario incaricato dall’ACL sul territorio. Ad oggi esiste una notevole difformità in merito agli standard igienico- sanitari richiesti per l’esportazione dei prodotti agroalimentari dai vari Paesi Terzi. Spesso, infatti, anche per lo stesso prodotto vengono richiesti standard differenti a seconda del paese di destinazione I continui aggiornamenti degli standard complicano ulteriormente la situazione. In questo contesto, sia le aziende esportatrici sia i veterinari certificatori devono confrontarsi con procedure articolate e in continua evoluzione, che richiedono un costante aggiornamento e un’attenta gestione. L’obiettivo del presente progetto di Dottorato di Ricerca è quello di analizzare, mediante un confronto diretto con le autorità competenti e il mondo produttivo, l’attuale contesto dell’export alimentare al fine di individuarne le principali problematiche e le differenti esigenze delle figure coinvolte. Successivamente, verranno analizzate le attuali modalità di negoziazione con i Paesi esteri e le relative barriere sanitarie ad essi associate, al fine di creare un sistema di comunicazione e condivisione efficace ed in continuo aggiornamento, accessibile ai diversi attori coinvolti.
Project title: Italian agrifood exports: analysis, communication and data sharing among various public actors and stakeholders to facilitate the management of health barriers to market access for products.
Abstract: The export of agri-food products represents an essential pillar of the Italian economy, providing a development opportunity for food businesses and contributing to the country’s international reputation. To export to Third countries, agri-food products must first comply with a set of requirements established by the relevant European regulations regarding food safety and hygiene and must not pose a risk to the animal and plant populations of the destination country. Additionally, food businesses must ensure compliance with the hygiene and sanitary standards required by Third countries. The responsibility for verifying compliance with these requirements falls under the jurisdiction of the competent authorities at the central, regional, and local levels, which in Italy are represented by the Ministry of Health, the Regions, and the Local Competent Authorities (ACL). The Ministry of Health, through the Direzione generale dell’igiene e della sicurezza alimentare, is responsible for authorizing establishments for export, coordinating certification activities, managing relations with foreign authorities, and promoting international agreements. The Regions act as intermediaries between the Ministry of Health and the ACL. This latter, in turn, is responsible for verifying that food businesses meet the hygiene and sanitary standards required for export. Compliance with these standards is certified through the issuance of a health certificate, signed by the veterinarian appointed by the ACL in the relevant territory. Currently, there is significant variability in the hygiene and sanitary standards required for exporting agri-food products to different Third countries. Often, even for the same product, different standards are required depending on the destination country. The continuous updates to these standards further complicate the situation. In this context, both exporting food businesses and veterinarians must navigate complex and constantly evolving procedures, requiring continuous updates and meticulous management. The objective of this PhD project is to analyze, through direct engagement with competent authorities and industry stakeholders, the current framework of food exports to identify the main challenges and the different needs of the involved actors. Subsequently, the current negotiation processes with Third countries and the associated sanitary barriers will be examined to develop an effective and continuously updated communication and information-sharing system, accessible to all relevant stakeholders.
Orcid: https://orcid.org/0009-0005-6356-9266
Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=59255856800
Pubblicazioni:
- “Heavy metals (Pb, Cd, Ni) in insect-based products for human consumption sold by e-commerce in the EU market: Occurrence and potential health risk associated with dietary exposure”. Gori Andrea, Armani Andrea, Pedonese Francesca, Benini Omar, Mancini Simone, Nuvoloni Roberta. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110781
- “Microbiological Analysis Conducted on Raw Milk Collected During Official Sampling in Liguria (North-West Italy) over a Ten-Year Period (2014–2023)”. Chiarlone Sara Antonia, Gori Andrea, Ravetta Serena, Armani Andrea, Guardone Lisa, Pedonese Francesca, Bavetta Salvatore, Fiannacca Caterina, Pussini Nicola, Maurella Cristiana, Razzuoli Elisabetta. https://doi.org/10.3390/ani15020286
- “Food Businesses and export requirements: a first glance on current perception and future expectations”. Gori Andrea, Armani Andrea, Tinacci Lara, Noè Pietro, Santini Nicola, Tognetti Daniele, Nuvoloni Roberta. (in review).
- “Adapting the Food Safety Management System of an Italian food business for the export of pork-based pasta sauce to the United States of America: challenges and future perspectives”. Gori Andrea, Garretto Valentina, Vannucci Paola, Liuzzo Gaetano, Munaò Giovanni, Tinacci Lara, Nuvoloni Roberta, Armani Andrea.(in review).
Comunicazioni orali a congresso:
- XXXIII Congresso Nazionale AIVI 2024 – Il veterinario igienista e le nuove frontiere professionali. “Food Businesses and export requirements: a first glance on current perception and future expectations”. Gori Andrea, Armani Andrea, Tinacci Lara, Noè Pietro, Santini Nicola, Tognetti Daniele, Nuvoloni Roberta.
- Game of Research – Unipi Edition 2024. “Food Businesses and export requirements: a first glance on current perception and future expectations”. Gori Andrea, Armani Andrea, Tinacci Lara, Noè Pietro, Santini Nicola, Tognetti Daniele, Nuvoloni Roberta.
Poster a congresso:
- Game of Research – Unipi Edition 2024. “Heavy metals (Pb, Cd, Ni) in insect-based products for human consumption sold by e-commerce in the EU market: Occurrence and potential health risk associated with dietary exposure”. Gori Andrea, Armani Andrea, Pedonese Francesca, Benini Omar, Mancini Simone, Nuvoloni Roberta.
Premi
1° premio poster Game of Research – Unipi Edition 2024. “Heavy metals (Pb, Cd, Ni) in insect-based products for human consumption sold by e-commerce in the EU market: Occurrence and potential health risk associated with dietary exposure”.